Checklista bok

Checklista

vid bokproduktion

 

Vi har listat ett antal steg som du bör tänka på när du vill skriva en bok och där vi kan hjälpa till.

 

Syftet med din bok/innehåll

Är det en roman eller en faktabok och vem vänder den sig till? Syftet är viktigt att fundera på redan från början då det har stor ekonomisk betydelse vilken typ av bok du till slut ger ut. Att göra en bok med många bilder är ett exempel som både gör produktion och tryckning dyrare. Om då målgruppen är liten och boken blir dyr är det naturligtvis en större ekonomisk risk. Ett enkelt exempel skulle kunna vara skillnaden mellan att skriva en bok för korsordskonstruktörer kontra att skriva en bok för korsordslösare. I den ena gruppen är potentialen cirka hundra personer och i den andra gruppen ett antal hundratusen personer.

 

När det gäller en roman så styr ofta innehållet vilken typ av person som är intresserad. Alla människor läser inte alla böcker så oftast riktar sig en bok till en specifik målgrupp. Vi tror att det är viktigt att du redan från början har funderat på dessa frågor och att du har gjort en realistisk kalkyl.

 

Språk och uppbyggnad

Språket är boken, så här måste du ha lagt ner mycket tid. Det innebär inte bara att stavningen är korrekt utan även att meningsbyggnad, syftningar, grammatik etcetera fungerar. Allt för att boken ska bli lätt att läsa och bli en upplevelse för läsaren. Detta är naturligtvis ett känsligt ämne. Att hitta sitt språk är en naturlig del av att utveckla sitt författarskap men samtidigt måste man kunna kommunicera med läsaren. Detsamma gäller hur boken är upplagd, vem är berättaren och i vilken ordning historien ska berättas. Kom ihåg att samma historia kan berättas på många olika sätt.

Om vi läser ett manus som vi upplever inte är färdigt kommer vi att föreslå att exempelvis en lektör går igenom manuset, att manuset testläses för att din bok ska bli så bra som möjligt.

 

Utformning/typografi

Upplevelsen av en bok som inte är bra rent typografiskt är oftast att man som lekman inte förstår varför man inte vill läsa vidare. Att utforma en bok är ett hantverk som det tyvärr idag ofta slarvas med. Att ha en duktig typograf som har producerat din bok och sett till att den fungerar och blir lättläst kommer att göra att dina läsare upplever din bok positivt.

Det är också viktigt att omslaget är tilltalande och att texten på baksidan blir rätt. En bok konkurrerar med andra böcker om läsarna och det gäller helt enkelt att synas.

Formalia/administration

Tryckfärdigt format, boktyper, papperskvalitet, ISBN-nummer, pliktexemplar, BTJ, distribution etcetera. Inga konstigheter men saker som behöver hanteras och diskuteras. Det är tjänster som vi utför och vi har gjort det förr och ser till att lösa det åt dig och din bok.

 

Marknadsföring/försäljning

En bok måste marknadsföras och säljas för att nå sina läsare. Hur tråkigt det än låter så behöver man ha en plan för hur man skall få ut sin bok. Är det en faktabok som till exempel handlar om en specifik hundras och du har skrivit en bok i ämnet så har du troligen redan en god idé om hur du kan nå dina potentiella läsare. Har du skrivit en roman är det lite knepigare och då kan du behöva tänka till hur du ska marknadsföra din bok. Ska du ha en hemsida, skapa en författarprofil på Facebook och behöver du en webshop? Ska du delta på bokmässan? Vad passar bäst för din bok? Idag finns det många sätt att sälja en bok, både romaner och faktaböcker men det gäller att hitta rätt sätt för din bok.

 

Ekonomi

Inte heller detta är något favoritämne för många författare men ack så viktigt. Det finns som vi tidigare har nämnt många olika skäl att ge ut en bok och det är viktigt att redan från början ha klart för sig de ekonomiska förutsättningarna. Innan vi börjar ett projekt sätter vi oss ner och går igenom förutsättningarna tillsammans med dig.

 

EFFEKTUM AB

Parkgatan 5

645 61 Stallarholmen

 

 

TELEFON

+46 (0)706 19 75 94

+46 (0)708 93 65 68

Vi brinner för bra böcker

Typografi och kunskap – skapar läsvärda böcker

Copyright © Effektum AB